WeerLokaal

Eerste vorstdag van het najaar en sneeuw op komst

De herfst heeft eindelijk winterse taferelen ingeluid, met de eerste officiële vorstdag die afgelopen nacht toesloeg. Reinier van den Berg, meteoroloog bij Buienradar, voorspelt een koelere periode en hint naar een voorproefje van winterweer. De temperatuur in De Bilt daalde afgelopen nacht tot -0,6 graden, waarmee de primeur van de eerste vorstdag van het najaar een feit is. En alsof dat nog niet genoeg is, staat er ook sneeuw op het programma.

De officiële vorst liet dit najaar langer op zich wachten, met een vertraging van drie weken ten opzichte van het gebruikelijke tijdschema. Ook elders in Nederland was het koud, met temperaturen van -1,8 graden in de buurt van Arnhem.

Vandaag worden nog steeds buien verwacht, hoewel het in het zuidwesten later op de middag droog zal worden. Morgen zal een lagedrukgebied het land doorkruisen. Reinier van den Berg voorspelt: "Morgen wordt het interessant. Een actieve storing met regen trekt over, maar vooral landinwaarts, met name in het noorden en noordoosten, kan er sneeuw vallen. Misschien blijft de sneeuw zelfs 's avonds liggen." Drenthe en Overijssel maken de meeste kans op een winters landschap, maar deze voorspelling kan nog veranderen.

Gedurende de daaropvolgende dagen blijft het koud met winterse buien, waarschuwt Van den Berg. Overdag zal het waterkoud zijn, met af en toe zon en verspreide regen-, hagel- of natte sneeuwbuien. "Vooral na donderdag is er opnieuw kans op sneeuw. Nachtelijke temperaturen blijven onder het vriespunt, wat kan leiden tot gladheid." Bereid je voor op een winterse periode met wisselvallig weer en mogelijk een vleugje sneeuwmagie.


Nieuws overzicht