WeerLokaal

Wateroverlast in Limburg en Brabant, straten en kelders ondergelopen

In het zuidelijk deel van Limburg en verscheidene regio's in Brabant heeft intense neerslag geleid tot aanzienlijke overlast. Talrijke straten zijn blank komen te staan en kelders hebben te kampen met wateroverlast vanwege de aanhoudende regenval.

Het verkeer in Limburg wordt geconfronteerd met de noodzaak tot omleidingen doordat verschillende rijstroken op de A2, ter hoogte van Meerssen, zijn afgesloten vanwege de waterophoping op de snelweg. Dit heeft geleid tot aanzienlijke hinder voor automobilisten die hun route moeten aanpassen.

Het treinverkeer tussen Tilburg en Den Bosch ervaart eveneens vertragingen en storingen. Dit wordt toegeschreven aan een omgevallen boom op de spoorlijn bij Vught. De mogelijke oorzaak van deze boomval wordt gelinkt aan blikseminslag. Er wordt verwacht dat de treindiensten later op de dag hersteld zullen worden, mogelijk in de loop van de middag.

De initiële meldingen van wateroverlast kwamen uit Maastricht en Eijsden, waar de eerste tekenen van de zware neerslag zich manifesteerden. Later breidde de overlast zich uit naar gebieden zoals Voerendaal, Geulle, Eygelshoven, Bunde en Urmond, aldus L1. Het noordelijke deel van de provincie ondervond relatief minder hinder van deze extreme weersomstandigheden.

Niet enkel Limburg, maar ook andere regio's zoals Oisterwijk en Den Bosch in Brabant ervoeren de gevolgen van de overvloedige neerslag. Straten werden omgevormd tot waterwegen en kelders liepen vol, zoals gerapporteerd door Omroep Brabant.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft een waarschuwing afgegeven voor de rest van de dag. In de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland worden opnieuw intensieve onweersbuien verwacht. Deze buien zullen naar verwachting later op de avond in de richting van Duitsland trekken, waarbij ze mogelijk gepaard gaan met aanzienlijke regenval en bliksemactiviteit.

De aanhoudende weersomstandigheden hebben geleid tot problemen op zowel de weg als het spoor, met verstoringen die een breed scala aan transportmogelijkheden beïnvloeden. De autoriteiten en hulpdiensten in de getroffen gebieden zijn alert en werken aan het minimaliseren van de overlast en het herstellen van normale omstandigheden voor de getroffen bewoners en reizigers.

bron: nos


Nieuws overzicht