Sneeuwtekort in helft skigebieden Europa door klimaatverandering
Onderzoek wijst uit dat de klimaatverandering ernstige gevolgen heeft voor het skitoerisme in Europa. Een alarmerend bericht in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change onthult dat bijna de helft van de skigebieden in 28 Europese landen binnenkort geconfronteerd zal worden met een schrijnend tekort aan sneeuw, en daarmee dreigt een abrupt einde voor de skiplezier.
Deze verontrustende voorspellingen worden verder verergerd door de huidige strategieën om kunstmatige sneeuw te produceren. Terwijl deze kunstsneeuw bedoeld is om het skitoerisme te ondersteunen, blijkt het gebruik ervan juist bij te dragen aan de groeiende klimaatcrisis, voornamelijk vanwege de aanzienlijke CO2-uitstoot en het intensieve water- en elektriciteitsverbruik dat ermee gepaard gaat. Bovendien kan deze kunstsneeuw alleen gecreëerd worden bij lage temperaturen, wat de inspanningen nog meer beperkt.
In het licht van deze zorgwekkende ontwikkelingen benadrukken klimaatwetenschappers het belang van het heroverwegen van de afhankelijkheid van wintertoerisme in bepaalde regio's. Het idee van een kunstmatige sneeuwhelling omringd door groene landschappen blijkt voor veel skiërs eerder ontmoedigend dan aantrekkelijk te zijn. Het behoud van de huidige benadering kan niet alleen onpraktisch blijken, maar ook contraproductief in termen van zowel milieubehoud als economische duurzaamheid.
Volgens de analyse die in het onderzoek wordt gepresenteerd, loopt maar liefst 53 procent van de skigebieden in Europa een "zeer hoog risico op ontoereikende sneeuwval" bij een temperatuurstijging van slechts 2 graden Celsius. Deze dreiging zou zelfs bijna alle skigebieden (98 procent) omvatten als de temperatuur stijgt met 4 graden Celsius. Echter, onderzoekers benadrukken dat de impact regionaal kan variëren, en sommige gebieden zouden wellicht veerkrachtiger kunnen zijn dan andere.
Zelfs als er kunstsneeuw wordt ingezet, zou bij veel van de skigebieden nog steeds met tekorten aan sneeuwval te maken krijgen bij een temperatuurstijging van 2 graden Celsius. Dit cijfer stijgt tot boven de 70 procent als de temperatuur stijgt met 4 graden Celsius, wat de ernst van de situatie nog verder benadrukt.
In 2015 werd in Parijs overeengekomen dat de wereld de opwarming van de aarde beperkt tot ruim onder de 2 graden Celsius, bij voorkeur zelfs tot 1,5 graden Celsius. Helaas zijn sommige klimaatdeskundigen sceptisch geworden over de haalbaarheid van dit doel. Het afgelopen jaar werden ook populaire skigebieden in de Franse Alpen geconfronteerd met een gebrek aan sneeuwval, wat wijst op de acuut verslechterende omstandigheden.
Met deze alarmerende prognoses moeten Europese landen en de internationale gemeenschap snel en doortastend handelen om de gevolgen van klimaatverandering voor het geliefde skitoerisme te verzachten. Het is duidelijk dat het behoud van status quo geen optie is, en dat innovatieve en duurzame oplossingen dringend nodig zijn om de toekomst van wintersport in Europa te waarborgen.
bron: nos.nl
Auteur: Jan Valkenburg