WeerLokaal

Storm vernoemd naar vertrekkend weerman Gerrit Hiemstra

De NOS heeft aangekondigd dat er een storm vernoemd zal worden naar Gerrit Hiemstra, de vertrekkende weerman van de NOS. Het nieuws werd bekendgemaakt door Rob Trip tijdens het NOS Achtuurjournaal. De namen voor stormen worden in Europees verband toegekend op alfabetische volgorde en op dit moment is de letter G aan de beurt. Daarom zal de storm die naar Gerrit Hiemstra vernoemd wordt, storm Gerrit genoemd worden. Dit is een eerbetoon aan Hiemstra voor zijn werk als weerman en voor zijn vertrek bij de NOS. Het idee voor het vernoemen van de storm naar Hiemstra kwam van Journaalpresentator Simone Weimans, die dit hoorde tijdens een eerdere storm waarin Hiemstra zei dat hij het grappig zou vinden om een stormnaam te hebben. Weimans schakelde weervrouw Willemijn Hoebert in om dit idee bij het KNMI voor te leggen. Het KNMI reageerde enthousiast op het idee en stemde ermee in om de storm naar Hiemstra te vernoemen.

De namen voor Europese stormen worden bepaald in samenwerking met de Ierse en Britse weerdiensten. De namen worden op alfabetische volgorde toegekend en de letter G is momenteel aan de beurt. Het is echter nog niet bekend wanneer de storm daadwerkelijk de naam Gerrit zal krijgen, omdat dit afhangt van het aantal stormen dat zich voordoet. Het nieuws over de vernoeming zou eigenlijk morgen pas bekendgemaakt worden, maar omdat de Britten en Ieren al vannacht de nieuwe stormnamen zouden bekendmaken, wilde de weerploeg voorkomen dat het nieuws zou uitlekken. Daarom werd besloten om Hiemstra vandaag al op de hoogte te brengen.

Hiemstra was verrast toen hij het nieuws te horen kreeg na zijn weerpraatje op de radio. Hij was eigenlijk niet ingeroosterd voor dienst vandaag, maar werd door Hoebert "ingeluisd" met het verhaal dat zij niet kon werken en er geen andere vervanger beschikbaar was. Hiemstra stemde morrend in om naar de redactie te komen en werd daar opgewacht door de ploeg die hem het nieuws vertelde. Hoebert verwacht echter dat het nog even zal duren voordat storm Gerrit daadwerkelijk plaatsvindt. Ze denkt niet dat dit voor de kerstvakantie zal gebeuren.

Al met al is de vernoeming van de storm naar Gerrit Hiemstra een eerbetoon aan zijn werk als weerman en zijn vertrek bij de NOS. Het idee voor de vernoeming kwam van Simone Weimans en werd enthousiast ontvangen door het KNMI. De storm zal de naam Gerrit krijgen en dit zal gebeuren zodra de letter G aan de beurt is in de alfabetische volgorde van stormnamen. Hiemstra was verrast door het nieuws en zal nog even moeten wachten voordat de storm daadwerkelijk plaatsvindt.

bron: NOS


Nieuws overzicht