WeerLokaal

Code oranje & rood in 2013

In Nederland hebben we regelmatig te maken met extreme weersomstandigheden, variërend van stormen en hevige regenval tot sneeuw en ijzel. Om de veiligheid van burgers te waarborgen, kan het KNMI weeralarmen afgeven. Er zijn twee verschillende niveaus van weeralarmen: code oranje en code rood. Een code oranje weeralarm wordt afgegeven als er grote kans is op gevaarlijk weer en het raadzaam is om maatregelen te nemen om schade en letsel te voorkomen. Bij een code rood weeralarm is er sprake van extreem gevaarlijk weer en wordt er opgeroepen om de nodige maatregelen te treffen om de veiligheid te waarborgen.

In dit jaaroverzicht vind je alle code oranje en code rood weeralarmen die in Nederland zijn afgegeven. Het overzicht geeft een inzicht in de frequentie en de aard van de extreme weersomstandigheden die zich hebben voorgedaan in het afgelopen jaar. Door deze informatie te analyseren, kunnen we beter voorbereid zijn op toekomstige weersomstandigheden en de nodige maatregelen nemen om onszelf en anderen te beschermen.

Overzicht weeralarm 2013

  • 20 januari: Gladheid door ijzel. Code oranje: Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Zuid-Holland en Zeeland
  • 20 januari: Driftsneeuw. Code oranje: Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe.
  • 14 februari: Gladheid door ijzel in grote delen van het land. Code oranje: Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Noord-Holland, Flevoland, Limburg en Gelderland.
  • 11 maart: Sneeuwval. Code oranje: Limburg en Noord-Brabant
  • 20 juni: Zware onweersbuien in het oosten van het land. Code oranje: Gelderland, Overijssel en Drenthe.
  • 27 juli: Zware onweersbuien in het hele land. Code oranje: Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen.
  • 13 oktober: Extreme neerslag. Code oranje: Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht.
  • 28 oktober: Zware tot zeer zware windstoten. Code rood: Waddeneilanden, Waddenzee, Groningen, Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht, IJsselmeergebied en Zeeland.
  • 5 december: Zeer zware windstoten in noordwestelijke helft van het land. Code rood: Noord-Holland, Friesland, Groningen, Waddenzee, Waddeneilanden en het IJsselmeer. Code oranje: Zuid-Holland, Flevoland en Drenthe.